Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

10 najočakávanejších budov roka 2020

Napísal Róbert Bosák, 07.01.2020

Rok 2020 prinesie na architektonickú mapu radu originálnych stavieb. Viaceré z nich už zapĺňajú zoznamy tých najočakávanejších projektov, ktoré majú byť v nadchádzajúcich 12 mesiacoch skolaudované.

 

S podobným zoznamom najočakávanejších stavieb roka prišla nedávno aj CNN. Jeho autori doň zahrnuli 10 diel z rôznych krajín, ktoré vybrali na základe dizajnu, originality či kvality celkového prevedenia budovy.


Nanjing Zendai Himalayas Center (Nanking, Čína)

Projekt, ktorý má byť pýchou mesta Nanking, má symbolizovať novú etapu architektúry. Tá bude pozostávať zo spojenia človeka a prírody, ktoré bude cítiť aj po dokončení veľkolepého komplexu obklopeného vežami s tvarom pripomínajúcim ľadové vrcholy Himalájí.

Zdroj: www.i-mad.com 


Vancouver House (Vancouver, Kanada)

Rozostavaná bytová veža sa bude môcť okrem nadštandardne zariadených bytov pochváliť aj rekordne rýchlym tempom výstavby. Ak pôjde realizácia naďalej podľa plánu, ukončená bude po pár mesiacoch, čo sa iným výškovým objektom vo Vancouveri bežne nedarí.

Zdroj: www.alamy.com


Powerhouse Telemark (Porsgrunn, Nórsko)

Severský ateliér Snøhetta predstavuje jeden skvelý projekt za druhým. Niekoľko z nich sa má ukončiť aj tento rok. Najväčšiu pozornosť si stihla získať budova budúcnosti z recyklovaných materiálov, ktorej povrch bude skoro celý pokrytý fotovoltaickými článkami.

Zdroj: snohetta.com


Nové múzeum západnej Austrálie (Perth, Austrália)

Vybudovať modernú kultúrnu stavbu, ktorá nielenže rešpektuje zachované kultúrne dedičstvo, ale rovno s ním nažíva v symbióze, to chce kus odvahy. Aj preto sú očakávania od ukončenia výstavby tohto múzea len tie najvyššie.

Zdroj: oma.eu


Veľké egyptské múzeum (Gíza, Egypt)

Rozsiahly presklený objekt, ktorý bude uchovávať najvzácnejšie artefakty antického Egypta, už mal byť hotový. Po opakovanom presúvaní termínu kolaudácie sa však má skolaudovať až tento rok. V zozname najočakávanejších budov roka je tak snáď poslednýkrát.

Zdroj: www.hparc.com 


Brandenburgské medzinárodné letisko (Berlín, Nemecko)

Meškanie trápi aj autorov projektu nového letiska v Berlíne. Aj jeho výstavba sa však blíži do finále, takže pasažieri budú môcť terminál navrhnutý s dôrazom na architektonické dedičstvo regiónu využívať pravdepodobne už na jeseň.

Zdroj: www.dpa.com


Opus (Dubaj, SAE)

Organický tvar s geometrickými prvkami vo futuristickom prevedení, to nie je nikto iný ako ateliér Zaha Hadid Architects. Práve ten má na svedomí multifunkčný projekt, ktorý prinesie Dubaju ďalší nadštandardný hotel s niekoľkými kancelárskymi priestormi.

Zdroj: www.zaha-hadid.com


1000 trees (Šanghaj, Čína)

Už z názvu je jasné, že projekt sa opiera o stromy vysadené priamo v budove. Jeho cieľom je vniesť do preľudneného Šanghaja trochu zelene aspoň takouto formou. Stromy vyrastajúce na balkónoch zároveň zamaskujú celý bytový komplex a vytvoria v meste umelú zelenú horu.

Zdroj: www.heatherwick.com


M+ Museum (Hongkong)

Aj keď jednotlivé zbierky nového múzea súčasného umenia v Hongkongu sa možno tento rok sprístupniť nestihnú, samotná stavba hotová bude. Následne sa má ešte pár mesiacov pracovať na zriadení jednotlivých expozícií, kinosál, kongresového centra či kaviarne.

Zdroj: www.herzogdemeuron.com


Singapurský pavilón na Expo 2020 (Dubaj, SAE)

Posledným v zozname je pavilón, ktorý vyrastie na pripravovanom dubajskom podujatí Expo 2020. Pôjde o návrh zelenej púštnej oázy rastúcej pod 50-metrovou oceľovou  konštrukciou ozdobenou priesvitným baldachýnom.

Zdroj: www.singapore2020expo.sg


Text: Róbert Bosák

Zdroj: edition.cnn.com

Zdroj foto: www.i-mad.com, www.alamy.com, snohetta.com, oma.eu, www.hparc.com, www.dpa.com, www.zaha-hadid.com, www.heatherwick.com, www.herzogdemeuron.com, www.singapore2020expo.sg