Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Za elektrinu máme od januára platiť menej

Napísal Róbert Bosák, 16.11.2020

S blížiacim sa koncom roka sa už tradične otvára téma ceny energií. Už dlhšie sa hovorí najmä o cene elektriny. Tá by mala byť od januára 2021 o niečo lacnejšia ako tento rok.

Zdroj: www.pixabay.com 


Budúcoročné zlacňovanie elektriny sa očakávalo dlhšie. Doposiaľ však nebolo isté, či k nemu príde. Z rozbehnutých cenových konaní vedených Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) však vyplýva, že za elektrinu budeme od 1. januára 2021 platiť o čosi menej. ÚRSO zároveň naznačil, o koľko by mohla byť elektrina lacnejšia.

Zdroj: www.pixabay.com 


Zlacnenie pre domácnosti o viac ako 8 až 9 %

 

Podľa doterajšieho priebehu cenových konaní pocítia chystané zlacnenie najviac domácnosti. ÚRSO zatiaľ počíta s maximálnym zlacnením elektriny o vyše 9 %. Týkať sa to má majiteľov domácností spadajúcich do tarifnej skupiny D1 a D2. V tarifných skupinách D3 a D4 sa ceny znížia o čosi menej. Aktuálne to vyzerá na pokles dosahujúci vyše 8,3 %.

 

Za zlacňovaním sú ceny na svetových trhoch

 

Chystané budúcoročné znižovanie cien elektriny má jasné dôvody. Podľa vedenia ÚRSO ide o výsledok zlacňovania elektriny na svetových trhoch. Práve to umožnilo premietnuť cenový vývoj na burzách aj do cien u nás. Ťažiť z toho nebudú iba domácnosti. Nižšie ceny čakajú aj malé podniky. Tie sa však musia uskromniť so zlacnením na úrovni vyše 4 až 5 %.

 

Na konečné ceny elektriny si musíme počkať

 

Presné sadzby za elektrinu platné od budúceho roka zatiaľ známe nie sú. Na konečné ceny si musíme počkať. Uvedené zlacňovanie sa týka hlavne cien za dodávku elektriny. ÚRSO ešte preskúma ceny za distribúciu a prenos elektriny, ako aj tarify za prevádzku systému. Následne bude môcť stanoviť konečnú maximálnu výšku koncových cien platných pre rok 2021. 

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: urso.gov.sk

Zdroj foto: www.pixabay.com