Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Vo Viedni zahájili výstavbu nového pamätníka obetiam holokaustu

Napísal Róbert Bosák, 23.06.2020

Susedné Rakúsko robí ďalší krok vedúci k vyrovnaniu sa so svojou minulosťou. Po tom, čo len nedávno rozhodlo o odstránení všetkých odkazov na Hitlera v jeho renovovanom rodnom dome, začalo s výstavbou nového pamätníka venovaného obetiam holokaustu.

Zdroj: shoah-namensmauern-wien.at 


Rakúsko sa ako súčasť nacistického Nemecka výraznou mierou podieľalo na likvidácii Židov. Aj keď dlhší čas po vojne odmietalo prijať plnú zodpovednosť za spoluúčasť na antisemitskej politike, postupne sa s touto časťou histórie začalo vyrovnávať a robiť kroky k zabráneniu jej opakovaniu. Tomu má pomôcť aj spomienka vo forme nového viedenského pamätníka.

Zdroj: austria.org


Pre všetkých zavraždených Židov

 

Aktuálne rozostavaná stavba bude v Rakúsku prvá svojho druhu. Pamätníkov poukazujúcich na vyvražďovanie Židov síce u susedov nájdeme hneď niekoľko, no na žiadnom z nich nie sú pohromade mená všetkých usmrtených rakúskych Židov. Práve toto dielo má byť spomienkou na viac ako 64 000 detí, žien a mužov, ktorí sa nevyhli smrtiacej mašinérii nacistického Nemecka.

 

Pamätné miesto v parku Ostarrichi

 

Pamätník bude po ukončení výstavby prístupný vo viedenskom parku Ostarrichi. Návštevníci ho spoznajú podľa kruhového vzhľadu tvoreného niekoľkými pamätnými tabuľami. Práve na nich budú vyryté mená obetí, ktoré boli kvôli svojmu pôvodu zlikvidované. Uprostred kruhu z týchto tabúľ sa vytvorí malý zelený ostrovček s niekoľkými stromami, ktoré tak z pietneho miesta spravia zároveň aj oddychovú zónu.

 

Realizácia má byť hotová budúci rok

 

Presný termín otvorenia nového pamätníka zatiaľ známy nie je. Rakúska vláda však hovorí o budúcoročnej jeseni, kedy má byť stavba kompletne hotová. Následne sa voľne sprístupní širokej verejnosti, ktorej má pripomínať tragické udalosti a zároveň byť výstrahou pred ich zopakovaním v budúcnosti.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: shoah-namensmauern-wien.at, austria.org