Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Vedci prichádzajú s novou „superoceľou“

Napísal Róbert Bosák, 22.05.2020

Oceľ má nezastupiteľné miesto vo viacerých segmentoch stavebníctva, aspoň zatiaľ. Pri jej využití však treba rátať s istými kvalitatívnymi mínusmi. Vedci z Hongkongu a USA ale našli spôsob, ako z nej spraviť supermateriál spĺňajúci najvyššie nároky.

 

Stavebné firmy zvyknú využívať oceľ najmä v podobe konštrukčných prvkov, schodísk alebo častí striech. Jej uplatnenie by ale mohlo byť o niečo pestrejšie. Na to je však potrebné zlepšiť všetky vlastnosti, od ktorých kvalita tohto materiálu závisí. Zdá sa, že skupine hongkonských a amerických vedcov sa to podarilo. Výsledkom ich práce je tzv. „superoceľ“.

Zdroj: www.hku.hk


Nová oceľ spĺňa 3 hlavné atribúty

 

Kvalitná oceľ by mala byť pevná, húževnatá a dobre ťažná. V rámci doterajších výskumov sa pri posilnení jednej z vlastností vždy oslabili zvyšné, čo v praxi znamenalo, že čím bola oceľ pevnejšia, tým skôr sa zlomila. Pri „superoceli“ to údajne nehrozí. Už prvé testy potvrdili silu a odolnosť materiálu, za ktorou je vyváženie 3 hlavných atribútov, teda pevnosti, húževnatosti a ťažnosti.

Zdroj: www.hku.hk

 

Za úspechom je výrobná metóda

 

Presné parametre „superocele“ sa stále skúmajú. Doterajšie testy ale potvrdili, že materiál je pevnejší a odolnejší ako napr. oceľ triedy 300 využívaná v letectve. „Superoceľ“ ju prekonala v hodnotení všetkých 3 atribútov. Dosiahlo sa to spôsobom výroby opierajúcim sa o deliacu a deformačnú metódu. Ide o využívanie prasklín, ktoré sa vytvárajú v dôsledku tlaku na oceľ. Pod nimi sa tvoria menšie trhlinky, ktoré sú schopné čerpať energiu zvonku, čím na dlhší čas zabránia rozširovaniu veľkých prasklín. Oceľový materiál je tak odolnejší voči zlomeniu.

Zdroj: www.hku.hk 


Výroba je zhruba o 80 % lacnejšia

 

Vedci nevidia vo svojom objave nádej iba kvôli pevnosti a odolnosti materiálu. Na základe vykonaných testov vyzdvihujú aj pomerne lepšiu cenovú dostupnosť. „Superoceľ“ sa údajne dá vyrobiť približne o 80 % lacnejšie ako v súčasnosti využívané oceľové materiály. Aj to by z nej mohlo spraviť prvok vhodný na výstavbu náročných technických stavieb, napr. mostov. Tomu ale budú predchádzať ďalšie testy, ktoré musia vlastnosti novej ocele znova potvrdiť.

Zdroj: www.hku.hk 


Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.hku.hk

Zdroj foto: www.hku.hk