Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V Severnom mori začali stavať najväčšiu veternú pobrežnú elektráreň

Napísal Róbert Bosák, 27.01.2020

Spojené kráľovstvo potvrdzuje pozíciu lídra v produkcii energie z pobrežných veterných elektrární. V jej severomorských vodách totiž odštartovala výstavba ďalšej z nich, ktorá sa má stať najväčšou na svete.

Zdroj: ge.com


Veľká Británia si drží prvenstvo v rebríčku najväčších pobrežných veterných elektrární sveta dlhodobo. Poradie v ňom sa však v posledných rokoch niekoľkokrát menilo. Stať sa tak má aj v blízkej budúcnosti. V spomínaných severomorských vodách totiž začala realizácia projektu Dogger Bank, najväčšej veternej elektrárne svojho druhu.

Zdroj: ge.com


Najväčšia elektráreň, najsilnejšie turbíny

 

S rozsiahlou elektrárňou, ktorú vybudujú neďaleko anglickej dedinky Ulrome, sa bude spájať viacero superlatívov. Okrem toho, že sa stane najväčšou, bude využívať aj najsilnejšie veterné  turbíny s výkonom 12 MW. Pôjde o 260 metrov vysoké modely Haliade-X od spoločnosti GE Renewable, ktoré boli označené za jeden z top vynálezov minulého roka.

 

Kapacita elektrárne dosiahne až 3,6 GW

 

Aj vďaka výkonu spomínaných turbín má celková kapacita vyrobenej a uskladnenej elektriny dosiahnuť až 3,6 GW, čo je niekoľkonásobne viac ako kapacita aktuálne najväčších veterných elektrární vybudovaných v mori. Celá elektráreň však bude rozdelená na 3 časti, pričom každá dosiahne tretinu celkovej kapacity, teda 1,2 GW. Napriek tomu je to stále zhruba dvojnásobok toho, koľko energie sa vyrobí a uskladní v aktuálne najväčšej pobrežnej elektrárni.

 

Kapacita doposiaľ najväčších elektrární:

 

Walney (2018) – 189 turbín, kapacita 659 MW

London Array (2013) – 175 turbín, kapacita 630 MW

Greater Gabbard Offshore (2008) – 140 turbín, kapacita 500 MW

 

Energia pre viac ako 4,5 mil. domácností

 

Niekoľkonásobne vyššia kapacita, ktorú má Dogger Bank zabezpečiť, je zárukou produkcie elektriny pre státisíce britských domácností. Podľa predbežných údajov má ísť až o 4,5 mil. domácností, ktoré dokopy spotrebujú zhruba 5 % podiel všetkej elektriny spotrebovanej vo Veľkej Británii. Na to však treba počkať do ukončenia výstavby a spustenia prevádzky, ku ktorému má prísť v rokoch 2022-2023.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: doggerbank.com

Zdroj foto: nsenergybusiness.com, ge.com