Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Priemerná úroková sadzba hypoték má na dosah 1 % hranicu

Napísal Róbert Bosák, 14.02.2020

Rok, aký bol ten minulý, sa už na hypotrhu nemusí opakovať. Potvrdzujú to aj posledné zverejnené štatistiky, podľa ktorých sa priemerný úrok hypoték dostal na dosah 1 %, čo automaticky potiahlo k rekordným číslam aj objem schválených hypoúverov.

 

Posledný minuloročný štvrťrok bude medzi tunajšími bankami zrejme právom pokladaný za najúspešnejší. Podľa štatistík Národnej banky Slovenska (NBS) sa o to pričinili hneď dva ukazovatele. Prvým je hodnota priemernej úrokovej sadzby, ktorá pokorila ďalší rekord. Tým druhým je objem poskytnutých hypoték, ktorý má za sebou extrémne úspešný kvartál.

 

Nové úrokové minimum dosiahlo v decembri 1,02 %

 

Vzhľadom na pretrvávajúci trend znižovania úrokov sa ďalší pád priemernej sadzby hypoték dal očakávať. To, že sa jej hodnota dostala na úroveň 1,02 %, však prekvapilo aj najväčších optimistov. Ani tí po výsledkoch z predošlého kvartála dosahujúcich okolo 1,2 % nečakali, že priemerný úrok na hypotekárnom trhu stihne atakovať magickú 1 % hranicu ešte do konca roka 2019.  

 

Vývoj priemernej úrokovej sadzby hypoték v roku 2019:

 

Január

1,38 %

Február

1,37 %

Marec

1,36 %

Apríl

1,37 %

Máj

1,37 %

Jún

1,58 %

Júl

1,58 %

August

1,40 %

September

1,22 %

Október

1,19 %

November

1,06 %

December

1,02 %

Zdroj: www.nbs.sk

 

Nízke úroky poslali objem hypoték nad miliardu eur

 

K 1,02 % úrovni viedlo znižovanie úrokov zo strany viacerých bánk. Napríklad Prima banka začala na jeseň ponúkať úrok od 0,6 %, Fio banka dokonca šla na 0,58 %. Okrem nich sa našli ďalšie banky, ktorých sadzby začínali pod 1 %. V spojení s ohlásením januárového sprísnenia podmienok na hypotrhu sa to ihneď odrazilo na objeme schválených hypoték. Ten dosiahol v každom z 3 mesiacov 3. kvartála vyše 1 mld. €, čo sa 3x po sebe doteraz nikdy nepodarilo.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.nbs.sk

Zdroj foto: pymnts.com