Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Priemerná cena bývania v roku 2019 vzrástla o 7,5 %

Napísal Róbert Bosák, 11.02.2020

Z realitného trhu ešte stále prichádzajú štatistiky za minulý rok. Jednu z nich pred pár dňami zverejnila aj Národná banka Slovenska (NBS). Tá si aktuálne posvietila na vývoj cien bývania v 4. minuloročnom kvartáli a s ním spojenými výsledkami za celý rok 2019.

Zdroj: www.pixabay.com


Podľa najnovších čísel NBS bol rok 2019 na realitnom trhu ešte lepší ako ten predošlý. Trend zrýchľovania rastu cien bývania sa tak potvrdil opäť. Aspoň tak to vyplýva z aktuálnych čísel hodnotiacich  vývoj priemernej ceny bytov a domov, ktorá zaznamenala najrýchlejší nárast za viac ako 10 rokov.

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk


Priemerná cena bytov a domov poskočila o 7,5 %

 

V predpovediach analytikov sa viackrát spomínalo, že rok 2019 bude rastu cien bývania priať. Medziročný nárast na úrovni až 7,5 % je však pre mnohých prekvapením. Nielenže ide o rast rýchlejší ako v roku 2018, ale jedná sa vôbec o najrýchlejšie zvýšenie priemernej ceny bytov a domov od roku 2008.

 

Priemerná cena bývania v SR

Rast v roku 2018

Rast v roku 2019

+ 5,5 %

+ 7,5 %

Zdroj: www.nbs.sk

 

Rýchlejšie rástla priemerná cena bytov aj domov

 

Za výrazným medziročným rastom celkovej priemernej ceny v SR je zrýchlenie zdražovania na bytovom trhu aj na trhu s rodinnými domami. V obidvoch prípadoch dosiahol nárast viac ako v roku 2018. V prípade domov bol rozdiel takmer dvojpercentný, čo sa najväčšou mierou podpísalo na dosiahnutí vyššie uvedeného 7,5 % nárastu.


Priemerná cena bytov v SR

Rast v roku 2018

Rast v roku 2019

8 %

8,5 %

Zdroj: www.nbs.sk 


Priemerná cena domov v SR

Rast v roku 2018

Rast v roku 2019

3,3 %

5,1 %

Zdroj: www.nbs.sk


Nárast neoslabil ani mierny pokles v 4. štvrťroku

 

Uvedené výsledky mohli byť ešte vyššie, no proti bol vývoj v záverečnom kvartáli predošlého roka. Počas neho totiž priemerná cena bytov a domov zaznamenala mierny štvrťročný pokles na úrovni 0,4 %. V porovnaní so 4. kvartálom v roku 2018 sa ale opäť viezla na rastúcej vlne, pričom poskočila o 6,4 %.

 

Vlaňajší vývoj sprevádzaný najrýchlejším rastom za viac ako 10 rokov dostal ceny bývania na rekordné úrovne. Maximá prepisovala aj samotná priemerná cena bytov a domov za m². Tá sa v priebehu roka dostala vôbec prvýkrát nad hranicu 1600 € za m². V záverečnom kvartáli síce mierne klesla, no s hodnotou 1597 € za m² bola stále vyššia ako vo vrcholovom období v roku 2008.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.nbs.sk

Zdroj foto: bratislavaden.sk, www.pixabay.com, Nehnuteľnosti.sk