Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Prečo je na Slovensku tak rozšírený „mama hotel?“

Napísal Róbert Bosák, 12.02.2016

Pojem „mama hotel“ je pre mladých Slovákov dosť známy, veď mnohí ho využívajú ako najdostupnejšiu formu bývania. Poznáme však hlavné dôvody toho, prečo je tak veľmi rozšírený aj napriek nie najlepšiemu postoju k jeho využívaniu?

 

Situácia s dostupnosťou bývania pre mladých sa na Slovensku dosť zamotáva a vlastný byt alebo dom je pre niektorých viac snom ako realitou. Ak si porovnáme pomer platov a cenovej hladiny nehnuteľností, hneď pochopíme, prečo má toľko mladých ľudí problém osamostatniť sa a odísť do vlastného. A v takom prípade im neostáva veľa možností, takže mama hotel sa stáva jedným z riešení. 

 

Mama hotel je v kurze

 

Nie je nič výnimočné, že mladí ľudia ukončia štúdium, no aj napriek tomu ostávajú doma bez toho, aby sa spoločne s rodičmi podieľali na chode domácnosti a využívajú tzv. mama hotel. Príčiny tohto spôsobu života spočívajú vo finančných pomeroch, kvôli ktorým si dané osoby nemôžu zaobstarať vlastné bývanie. Aj keď foriem financovania nehnuteľnosti je niekoľko, v ich prípade nie sú možné práve kvôli spomínaným finančných pomerom.

 

Nepomôže ani hypotéka  

 

Argument, že uskutočniť kúpu nehnuteľnosti môžeme aj bez vlastných finančných zdrojov vďaka hypotéke nemusí vždy obstáť. Je pravda, že aktuálne ceny hypoték sú najlepšie za celú históriu ich poskytovania, no tento spôsob financovania takisto nemusí byť riešením. Ďalším problémom sú totiž ekonomické pomery a nezamestnanosť rozšírená medzi mladými ľuďmi do 30 rokov. Dobre vieme, že bez príjmu nemá zmysel žiadať o hypotéku, takže táto možnosť neprichádza do úvahy.  .

 

Sťahujeme sa neskôr ako Európa

 

Je zaujímavé, že Slovensko patrí medzi európske krajiny, kde sa obyvatelia osamostatňujú od rodičov najneskôr. S pravidelnými štatistikami prichádza napríklad Eurostat, ktorý poukazuje na to, že Slováci sa sťahujú do vlastného priemerne vo veku 31 až 33 rokov. Táto hranica bola donedávna nižšia, no v posledných rokoch išla nahor. Zaujímavosťou je, že priemer dvíhajú muži, ktorí odchádzajú o 1-2 roky neskôr ako dámy.  

 

Pomáhajú programy na podporu bývania

 

O vytvorenie lepších podmienok pre mladých ľudí hľadajúcich príležitosť na zabezpečenie vlastného bývania sa snaží aj štát. Ten prišiel s niekoľkými programami, ktorých cieľom je finančná podpora vedúca k výstavbe štartovacích bytov alebo podpora mladých pri získavaní pracovného miesta, na základe čoho by mohli požiadať o hypotéku pre mladých so zníženými úrokmi. Táto podpora síce spĺňa svoj účel, no na vyriešenie situácie zďaleka nestačí a mama hotel je využívaný čoraz viac.

 

Sami mladí ľudia považujú bývanie u rodičov po dosiahnutí 25 až 30 rokov za obmedzenie, no vzhľadom na viacero príčin ostávajú často doma aj po prekročení tejto vekovej kategórie. Spôsob bývania v mama hoteli je tak u nás stále aktuálny a využíva ho značný podiel ľudí, ktorí zatiaľ nenašli inú alternatívu.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : commons.wikimedia.org