Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Poliaci si nechali vybudovať vežu, ktorá čistí ovzdušie od smogu

Napísal Róbert Bosák, 05.03.2018

Dobrý dizajn nie je len o kráse, ale aj o praktickej stránke a schopnosti pomôcť ľuďom k lepšiemu životu. S touto myšlienkou sa istý holandský dizajnér pustil do návrhu veží schopných čistiť mestské ovzdušie od smogu a jedna taká dnes stojí v poľskom Krakove.

Zdroj: www.floornature.com

 

Kým v Ázii a po novom aj v Austrálii a Kanade nie sú projekty mestských ekologických veží schopných čistiť ovzdušie žiadnou novinkou, na starom kontinente sa do ich výstavby veľmi nepúšťajú. Nebyť Daana Roosegaardeho, v štátoch V4 by zrejme žiadny objekt tohto druhu nezrealizovali dodnes, pričom v mnohých mestách by aspoň čiastočne vyriešil ekologické problémy.

Zdroj: www.businessinsider.com

 

Príbeh čistiacich veží sa začal v Číne

 

Skôr, než Smog Free Tower umiestnili do jedného z najnavštevovanejších parkov v celom Poľsku, vyrástli prvé objekty tohto druhu v Číne. Tamojšie znečistené mestá boli najlepším testom schopností pokrokového vynálezu, ktorý nasáva špinavý vzduch a vracia ho späť už v očistenom stave. Keďže čínske úrady potvrdili úspešné výsledky a zníženie koncentrácie smogu v ovzduší daných lokalít, s expanziou veží sa mohlo pokračovať ďalej.

Zdroj: www.inhabitat.com


Smog Free Tower už aj v Krakove

 

Ďalšou lokalitou, ktorá sa otvorila inovatívnemu nápadu holandského dizajnéra, bol poľský Krakov, konkrétne miestny Jordan Park. V ňom sa podarilo vybudovať mladšiu dvojičku čínskych veží, ktorá je takisto navrhnutá ako 7-metrová šesťstranná stavba s inštalovaným solárnym systémom. K jeho lepšej funkcii pomáhajú aj hliníkové lamely obložené po celom povrchu veže, ktoré sú pre Roosegaardeho stavby typické.

Zdroj: www.ing.com

 

Schopnosti veže potvrdili vedci

 

Pri návrhu a následnej výstavbe prvého prototypu sa na autora vzniesla rada pochybností. Po tom, čo Technická univerzita v Eindhovene prišla so štatistikou potvrdzujúcou preukázateľné schopnosti jeho vynálezu, sa ohlasy skeptikov utíšili a Daana Roosegaardeho začali vnímať ako vizionára meniaceho sveta. K tomu však potrebuje, aby jeho veže stavali aj ďalšie mestá, a to nielen tie, ktoré zápasia s vysokou koncentráciou smogu.

Zdroj: www.inhabitat.com

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.yahoo.com, www.floornature.com, www.businessinsider.com, www.inhabitat.com, www.ing.com