Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Na Pohroní sa vybuduje prvá geotermálna elektráreň na Slovensku

Napísal Róbert Bosák, 02.04.2021

Slovensko má z hľadiska možností využitia geotermálnej energie veľmi dobrý potenciál. Napriek tomu na výstavbu prvej geotermálnej elektrárne na našom území stále čakáme. Zmeniť to má projekt, ktorý chcú v blízkej budúcnosti zrealizovať na Pohroní.

Zdroj: www.nsenergybusiness.com 


S projektom, ktorého výsledkom má byť prvá geotermálna elektráreň na Slovensku, prišla spoločnosť PW Energy, a.s. Podľa jej zámeru sa má takáto prevádzka vybudovať v katastri obce Lovča a zaniknutej obce Horné Opatovce neďaleko Žiaru nad Hronom. Projekt už bol predložený na posúdenie vplyvov na životné prostredie, po ktorom majú prísť ďalšie kroky smerujúce k výstavbe.

Zdroj: www.nsenergybusiness.com


Výkon elektrárne dosiahne do 13 MWe

 

V prípade povolenia výstavby sa v prvej fáze projektu vybudujú 2 geotermálne prevádzky. Tie by mali disponovať výkonom od 12,6 do 13 MWe (elektrických megawattov). Takýto výkon umožní zásobovať elektrinou tisíce domácností. Lokalita na Pohroní má však údajne ešte väčší potenciál, takže celkový výkon by mohol dosiahnuť až 20 MWe.

 

Zelená energia pre 50 000 domácností

 

Čistá elektrina vyrobená v geotermálnej elektrárni s výkonom 20 MWe by mohla zásobovať až 50 000 domácností v lokalitách okolo Žiaru nad Hronom. Navyše, vyprodukovaná zelená energia by stačila aj na zásobovanie ďalších prevádzok, ktoré neslúžia na bývanie. Išlo by o vybrané priemyselné a poľnohospodárske prevádzky, prípadne aj budovy zo sektora cestovného ruchu.   

 

Výstavba elektrárne začne budúci rok

 

Ak projekt získa všetky potrebné povolenia, prvá geotermálna elektráreň na Slovensku sa začne stavať budúci rok. Predbežné plány hovoria o začatí realizácie v priebehu 1. štvrťroka 2022. Výstavba elektrárne by mala byť hotová za 4 roky, nakoľko spustenie prevádzky sa odhaduje na  1. štvrťrok 2026.  

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.tasr.sk

Zdroj foto: www.nsenergybusiness.com