Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Izrael má najvyššiu slnečnú vežu na svete – vyrobí elektrinu pre tisíce domácností

Napísal Róbert Bosák, 05.09.2019

Solárna energia naďalej hýbe svetom. Obrovské elektrárne s fotovoltickými panelmi už nájdeme skoro v každej vyspelej krajine. Nechýba medzi nimi ani Izrael, ktorému však tradičné solárne technológie nestačia.

Zdroj: brightsourceenergy.com 


Izrael je v oblasti solárnych technológií dlhoročným ťahúňom Blízkeho východu. Potvrdil to aj pred pár dňami, keď predstavil novú slnečnú vežu, ktorá je vôbec najvyššou svojho druhu na celom svete. Funguje ako výkonná solárna elektráreň, ktorá je zároveň príkladom toho, ako možno využívať solárnu energiu ešte o niečo efektívnejšie.

Zdroj: brightsourceenergy.com 


Ako nová solárna technológia funguje

 

Možnosťou, ako vyrobiť viac solárnej energie za približne rovnaké náklady, je práve výstavba slnečných veží tohto druhu. Tá izraelská vyrástla až do výšky 250 metrov, pričom na svojom vrchole má akési umelé slnko. To vstrebáva odraz slnečných lúčov z okolitých zrkadiel, čo ho zohrieva na teplotu potrebnú pre pohon turbíny vyrábajúcej elektrinu.

Zdroj: imgbro.com


2 veže, elektrina pre tisíce domácností

 

Práve veľkosť veže a počet okolitých zrkadiel, ktorý dosahuje až 50 000, sa podpisujú na tom, že elektráreň Ašalim môže zásobovať elektrinou až 200 000 domácností. Mnohé z nich však získavajú elektrinu vďaka druhej menšej veži, ktorá dodáva teplo do potrubia vedeného medzi panelmi vybudovanými v areáli elektrární. Tie sa zohrejú a vyprodukujú ďalšiu elektrinu, a to aj pár hodín po zotmení, čo zvyšuje celkový objem vyrobenej elektriny.

Zdroj: Albatross/Negev Energy 


Projekt najvyššej slnečnej veže sveta bol v Izraeli zrealizovaný v rámci iniciatívy skoncovať s výrobou elektriny z neobnoviteľných zdrojov energie. Pri uhlí a vykurovacích olejoch sa tak má udiať do niekoľkých rokov. Presný termín tohto veľkého energetického skoku však závisí aj od toho, ako sa uchytia najnovšie solárne projekty, medzi nimi aj spomínaná slnečná veža.

 

Text: Róbert Bosák

Foto zdroj: Iskra.piotr, brightsourceenergy.com, imgbro.com, Albatross/Negev Energy