Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Inšpiratívne príklady ako premeniť staré továrne na moderné budovy

Napísal Róbert Bosák, 13.06.2016

Návrh originálneho projektu novostavby zvládne každý dobrý architekt. Premenu starej chátrajúcej nehnuteľnosti na modernú a kvalitnú budovu však zvládnu len tí najlepší, obzvlášť ak ide o renováciu nejakej továrne.

 

Záchrana starých opustených budov a ich následná premena na nové plnofunkčné objekty sa stáva celosvetovým trendom. V mnohých prípadoch ide dokonca o umelecké diela, ktoré sa automaticky zaradia na vrchol miestnej architektúry. Celkom obľúbené sú najmä nevyužívané továrne, ktoré ponúkajú dostatok priestoru na realizáciu rôznych kultúrnych či vzdelávacích stredísk. Na tri inšpiratívne príklady premeny starých tovární sa teraz ideme pozrieť aj my.

 

Komfortné bývanie v industriálnom štýle z Talianska

 

Prvý príklad ako môže prepracovaný projekt zachrániť priestory starej nevyužívanej fabriky prichádza z Talianska. V objekte starej továrne na spracovanie tabaku s približne 200-ročnou históriou vznikol útulný príbytok. Dizajnéri pripravili originálny návrh, ktorého cieľ spočíval v spojení tradičnej južanskej jednoduchosti s moderným gýčom, pričom kombinácia sa mala niesť v nádychu industriálneho štýlu. K očakávanému výsledku prispel takisto výber bielej ako dominantnej farby, na ktorej nádherne vynikli klasické drevené prvky.

Zdroj: www.gushmag.it


Z cukrovaru moderné centrum na kongresy a výstavy

 

Druhým zaujímavým projektom je premena starého cukrovaru v španielskom Leóne, ktorý sa má stať moderným kongresovým centrom. Tím okolo francúzskeho architekta Perraulta sa pri tejto práci musí popasovať s nárokmi investorov, ktorí požadujú zakomponovať nové centrum do mestského prostredia, pričom treba dodržiavať urbanistický charakter regiónu. Projekt ráta aj s plnením požiadaviek trvalo udržateľnej výstavby, takže dizajnéri musia myslieť na rôzne ekologické riešenia objektu, aby budova nebola len moderná, ale takisto úsporná a komfortná.  

Zdroj: www.elledecor.it

 

Pivovar zmenili na netradičné nákupné centrum

 

Za tretím príkladom nemusíme ísť vôbec ďaleko, pretože sa nachádza u českých susedov. Ide o nákupné centrum v meste Děčín, ktoré miestni poznajú pod ľudovým názvom Pivovar. Ten vystihuje históriu budovy, ktorá už v 19.storočí slúžila práve na výrobu piva. Pri rekonštrukcii spred niekoľkých rokov sa mal historický podtón objektu zachovať v maximálnej miere, čo sa podľa súčasného vzhľadu aj podarilo. Obnovený Pivovar tak slúži na účely nakupovania, no počas jeho návštevy môžu zákazníci stále nadobúdať pocit, že sa prechádzajú starou továrňou. 

Zdroj: www.coltinfo.sk


Podobné premeny sa dajú vykonávať aj na Slovensku a nebolo by ich vôbec málo. Slovenské mestá sú totiž známe starými nevyužívanými továrenskými priestormi, ktoré by sa mohli dať zrenovovať. Otázne však je, či sú investori ochotní ísť do takýchto odvážnych rekonštrukcií a či pre nich nie je jednoduchšie financovať novostavbu. Pokiaľ by však stavili na renováciu brownfieldov, potom sa môžu inšpirovať mnohými projektmi zo zahraničia, trebárs aj tými, ktoré sme dnes predstavili.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : gushmag.it, elledecor.it, coltinfo.sk