Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Hodnotenie výstavby mrakodrapov za rok 2017

Napísal Róbert Bosák, 20.01.2018

Stalo sa už pravidlom, že v polovici januára prinášame údaje o nových mrakodrapoch postavených a skolaudovaných v predošlom roku. Tradíciu neporušíme ani teraz a po zverejnení aktuálnej správy CTBUH sa pozrieme na niekoľko aktuálnych čísel.

 

CTBUH (Rada pre výškové budovy a mestské prostredie) mala s prípravou novej správy za rok 2017o niečo viac práce ako obvykle. Minulý rok sa totiž ukázal ako rekordný a na mape svetových miest pribudlo opäť viac mrakodrapov ako v predošlých hodnotených obdobiach. Zo správy ale vyplývajú ďalšie zásadné fakty, ktoré menia pohľad miest na výškové budovy.

Zdroj: constructionweekonline.com

 

144 nových mrakodrapov, z toho 15 superveží

 

Aj keď oficiálne sa podľa medzinárodných dohôd považujú za mrakodrapy objekty s výškou nad 150 m, CTBUH uznáva len stavby nad 200 m. Podľa tohto kritéria sa vlani postavilo 144 mrakodrapov, čo je o 17 objektov viac ako v roku 2016, ktorý bol tiež rekordný. Výškových objektov tak pribúda každý rok viac, čo potvrdzuje aj vyšší počet tzv. super vysokých budov s výškou nad 300 m, ktorých postavili celkovo 15

Zdroj: newatlas.com

 

Mrakodrapy rastú v ďalších nových mestách

 

Nie je to len samotný počet mrakodrapov, ktorý pravidelne prekonáva rekordy. Aj tento rok sa rozšíril zoznam miest, kde dokončili výškové budovy a niektoré z miest dokonca privítali svoje najvyššie stavby. Kým v roku 2016 pribudli mrakodrapy v 54 mestách a 18 krajinách, vlani to bolo už 69 miest a 23 krajín. Najviac ich opäť vyrástlo v čínskom Šen-čene, kde sa podarilo postaviť aj najvyššiu stavbu roka 2017 dosahujúcu 599 metrov.

Zdroj: ctbuh.otg

 

Pár čísel o výstavbe mrakodrapov v roku 2017:

 

- po roku 2017 má svet 1 319 budov nad 200 m a 4 238 budov nad 150 m

- stovka najvyšších budov na svete sa môže pochváliť výškou nad 300 m

- mesto s najväčším počtom nových mrakodrapov, až 12, je opäť Šen-čen

- až v 28 mestách bola postavená nová najvyššia budova v danej lokalite

- najviac mrakodrapov, až 109, pribudlo v Ázii, z toho 76 postavili v Číne

- v Európe dokončili len 4 objekty nad 200 m, všetky stoja v Turecku

 

Historické porovnanie rozloženia stovky najvyšších mrakodrapov sveta:

Zdroj: ctbuh.otg

 

Expanzia výstavby mrakodrapov bude s najväčšou pravdepodobnosťou pokračovať aj v tomto roku. CTBUH už teraz očakáva kolaudáciu nových projektov, ktoré postupne prepíšu aktuálne rebríčky najvyšších nehnuteľností. Dobrý rok sa očakáva aj preto, že vlani sa menila primárna funkcia mrakodrapov z administratívnej na obytnú, čo podporí realizáciu ďalších projektov.  

 

Text: Róbert Bosák

Zdroje: ctbuh.org

Foto: newatlas.com, constructionweekonline.com, ctbuh.org