Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Česko obhájilo najrýchlejší rast cien bývania v EÚ

Napísal Róbert Bosák, 22.01.2018

Česko sa v rebríčku krajín s najrýchlejším rastom cien bývania ocitlo na vedúcej pozícii niekoľkokrát. Podľa najnovšieho prieskumu Eurostatu si prvenstvo udržalo aj v treťom štvrťroku minulého roka.

 

Realitný trh u našich českých susedov, presnejšie segment s nehnuteľnosťami na bývanie, to dokázal znova. Ceny tamojších bytov a domov zaznamenali najrýchlejší rast v celej Európskej únii aj v treťom štvrťroku 2017, aspoň tak to vyplýva z aktuálnych údajov, s ktorými pred pár dňami prišiel Eurostat.

Zdroj: unitarch.eu


Na obhajobu prvenstva stačilo 12,3 %

 

Nebol to prvý kvartál, počas ktorého sa českým obytným nehnuteľnostiam podarilo zdražovať dvojciferným tempom. Aj keď v tomto prípade už nešlo o taký výrazný náskok pred ďalšími krajinami, na obhajobu prvenstva to s medziročným rastom na úrovni 12,3 % stačilo. Ceny na českom realitnom trhu tak majú opäť o kúsok bližšie k tomu, aby dobehli západnú Európu.

 

U nás vzrástli ceny bývania o 7,3 %

 

Presne 5 % nám chýbalo k tomu, aby sme počas tretieho kvartálu mohli konkurovať Čechom. Našim kupujúcim však pomalší rast určite prekážať nemohol, nakoľko za byty a domy platili podstatne menej ako u susedov. Celkovo nám tak patrí 11.pozícia, ktorou sme si udržali naše tradičné miesto v strede rebríčka.

Zdroj: cas.sk 

Bývanie zlacňovalo iba v Taliansku

 

Jedinou krajinou, kde bol v hodnotenom období zaznamenaný pokles cien, je Taliansko. Na tamojšie zlacňovanie bývania sme si už vzhľadom na výsledky posledných štatistík zvykli, aj keď v tomto prípade je pokles citeľne nižší. Eurostat totiž Taliansku nameral len -0,9 %, čo je na ich pomery z posledných rokov jeden z najlepších výsledkov.

 

Krajiny s najrýchlejším rastom cien bývania v EÚ (3.štvrťrok 2017):


1. Česko

+ 12,3 %

2. Írsko

+ 12 %

3. Portugalsko

+ 10,4 %

4. Maďarsko

+ 10,2 %

5. Holandsko

+ 10,2 %

6. Lotyšsko

+ 9,5 %

7. Bulharsko

+ 9 %

11. Slovensko

+ 7,3 %

*Zdroj: Eurostat

Zdroj: wikimedia.org

 

Či ceny českých bytov a domov rástli najrýchlejšie aj v poslednom minuloročnom kvartáli, to ukáže najbližšia štúdia Eurostatu. Našim susedom totiž na krk dlhodobo dýcha Írsko, ktoré sa už viackrát ocitlo na čele tohto rebríčka a vo svojich najlepších obdobiach sa dostávalo aj nad 15 %. Nás však budú zaujímať hlavne výsledky spojené s rastom cien bývania na Slovensku.  

 

Text: Róbert Bosák

Zdroje: aktuality.sk, ec.europa.eu

Foto: nove-byty-praha-10.eu, unitarch.eu, cas.sk