Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Brněnský orloj oslávil 10. narodeniny

Napísal Róbert Bosák, 19.10.2020

Patrí k vrcholovým sochárskym dielam moravskej metropoly. Nie kvôli veľkosti či výške investície, skôr kvôli schopnosti odlíšiť sa a napriek minimalistickému štýlu upútať. Reč je o hodinovom stroji, ktorý už 10 rokov zdobí jedno z námestí v Brne.

 

Orloje v českých mestách zvyknú byť ukážkou zručností majstrov z minulých dôb. V prípade hodinového stroja v Brne sa však histórie nedočkáme, maximálne tak 10-ročnej. Práve včera totiž uplynulo 10 rokov, čo bolo 6-metrové dielo vztýčené na Námestí Slobody po prvýkrát predstavené verejnosti.

Zdroj: itras.cz 


10 rokov v centre pozornosti

 

18. október 2010, Námestie Slobody v Brne je už nejaký čas zrenovované. Mnohým však na ňom chýba niečo, čo by frekventovaný verejný priestor vytrhlo z jednotvárneho obrazu. O pár minút sa ale situácia mení. Novou dominantou lokality sa stáva slávnostne uvedený hodinový stroj. Nezvyčajné dielo od sochárov Oldřicha Rujbra a Petra Kameníka sa hneď dostáva do centra pozornosti. A v centre pozornosti je aj po 10 rokoch.

Zdroj: wikipedia.org – Palickap 


Vysoký obelisk z čiernej žuly

 

To, čím si orloj získava pozornosť aj po 10 rokoch, je práve nezvyčajný vzhľad. Hodinový stroj so zvonkohrou je totiž inštalovaný v 6-metrovom obelisku s hladkým tvarom imitujúcim náboj. Orloju dodáva výnimočnosť aj čierna farba, ktorú nadobudol vďaka použitiu vzácnej juhoafrickej čiernej žuly. Tá sa použila pri realizácii všetkých 7 blokov tvoriacich zaujímavý organický tvar.

Zdroj: drobnepamatky.cz 


Dielo nesie historický odkaz

 

Tvar náboja, v ktorom je orloj prevedený, nie je náhodný. Dielo bolo vztýčené pri príležitosti 365. výročia ukončenia obliehania Brna švédskymi vojakmi. Ku koncu konfliktu vraj prispela odliata delová guľa, na ktorej „počesť“ bol pred 10 rokmi predstavený práve takýto pamätník. Jeho vzhľad má ale iba symbolický súvis s danou udalosťou. Dielo za 12 mil. Kč totiž imituje náboj z neskorších období, nie samotnú delovú guľu zo 17. storočia.

Zdroj: drobnepamatky.cz 


Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: itras.cz, wikipedia.org – Palickap, drobnepamatky.cz